Waarom keukengerei van emaille en wat is het?

Jarenlang zochten de geslachten voor ons naar verbetering van kookgerei. Aardewerk en glas hebben als eigenschap dat ze licht breekbaar zijn en niet altijd op het vuur gezet kunnen worden. Hout kon niet gebruikt worden op het vuur, omdat het verbrandt. Metaal was een goede vervanger maar bracht een andere moeilijkheid met zich mee: het onderhoud vereiste veel zorg, omdat anders het gevaar bestond dat door de metaalverbindingen de etenswaren vergiftigd werden. 

Men zocht dus naar een pan die op het vuur gezet kon worden, niet zwaar was, gemakkelijk schoon te houden was en door chemische invloeden niet schadelijk voor de gezondheid van mensen was. Zo ontstond de ‘emaillen pan’. Emaille is een glazuur (net zoals wij glazuur op onze tanden hebben om het te beschermen) dat in verschillende kleuren op metaal wordt aangebracht. Emaille is in feite een glaslaag op metaal. Wanneer het metaal volledig bedekt is met emaille kan er vol vertrouwen in gekookt worden. Er kunnen geen stoffen uit het metaal in het voedsel trekken waardoor het voedsel zuiver en puur van smaak blijft.
_______________________________________________________________________________

Hoe worden emaillen gebruiksvoorwerpen gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om emaille te produceren. Hieronder heel kort en eenvoudig de uitleg van de meest voorkomende vorm voor het produceren van een emaillen kookpan:

• Een gegoten ijzeren pan (gietijzer) of een pan gemaakt uit plaatijzer (stuk lichter).
• Het grondemail wordt opgebracht door onderdompeling in een slib van grondemail.
• De pan gaat in een droogkamer waar het slib opdroogt.
• Vervolgens gaat de pan in een oven, waar het grond-email op de pannen wordt gebrand.
• Hierna wordt de binnenkant van de pan geheel bedropen met dek-email.
• De pan gaat weer in de droogkamer waar het dek-email opdroogt.
• Vervolgens worden de oren en de buitenkant van de pan met dek-email bespoten.
• De pan gaat voor de derde keer in de droogkamer en daarna voor de tweede keer in de oven.
• Ten slotte krijgt de pan een tweede laag dek-email, daarna opnieuw in de droogkamer en voor de laatste keer de oven in.
_______________________________________________________________________________

Wat moet ik weten voordat ik het emaille aanschaf?

• Handwerk: Het oppervlak wordt voor een groot gedeelte met de hand aangebracht. Kleine oppervlakkige onregelmatigheden en onafgewerkte randen zijn daar een normaal gevolg van.
• Kleur: Wij verkopen diverse kleuren. Bij de omschrijving van het product en titel kunt u zien of u de juiste serie hebt. Desondanks kunnen er in een dezelfde serie kleurverschillen zijn. Aangezien de productie grotendeels handmatig geschiedt, zijn kleine kleurafwijkingen niet uit te sluiten. (Bijvoorbeeld: de deksel van de waterketel en de tuit kunnen een tint blauwer van kleur zijn dan de rest van de ketel).
• Krasjes: Er kunnen kleine krasjes op de emaillen producten zitten, die ontstaan zijn tijdens het stapelen van de producten in de fabriek. Dit zijn kleine krasjes op de glaslaag.
• Decoratie: Onze insteek is om het emaille te verkopen als decoratiemateriaal, maar u kunt het emaille ook gewoon gebruiken waarvoor het gemaakt is. De emaillelaag op het ijzer zorgt ervoor dat er geen giftige stoffen in uw eten of drinken kunnen belanden. Let wel op dat u op de juiste manier met het emaille omgaat en het ook op de juiste manier verzorgt.
• Gebruik: Zoals bij ieder servies dat gebruikt wordt, kan het op den duur doffer worden of kunnen er krasjes op het oppervlak verschijnen.
• Gas: Emaillen pannen kunnen altijd gebruikt worden op een gasfornuis/gasbrander.
• Open vuur: Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden op open vuur. (Producten die bijvoorbeeld een kunststof handvat hebben zijn uitgesloten, omdat dit wegsmelt in het vuur.)
• Oven: Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden in de oven. (Producten die bijvoorbeeld een kunststof handvat hebben zijn uitgesloten, omdat dit wegsmelt in de oven.)
• Magnetron: Emaille dat is aangebracht op metaal nooit in de magnetron plaatsen! De straling wordt namelijk weerkaatst door het emaillen product, waardoor de stralingszender oververhit raakt en/of er vonkenvorming in de magnetron plaatsvindt.
• Overige warmtebronnen: Sommige emaillen producten zijn speciaal ontwikkeld voor warmtebronnen zoals de inductiekookplaat , de keramische kookplaat, de halogeenkookplaat etc. Als een pan voor andere warmtebronnen dan gas, oven of open vuur bestemd is, staat dit apart bij de omschrijving van het product vermeld. Vaak worden bij de overige warmtebronnen pannen aangeraden met een dikke bodem om goed de warmte te kunnen behouden. Het grootste deel van de pannen die wij verkopen zijn de ‘ouderwetse’ pannen met een dunne bodem. 
• Afwasmachine: Hierover zijn de meningen verdeeld. Vergelijk het met het plaatsen van glaswerk in de afwasmachine. Met een goed glansspoelmiddel of de juiste tabletten blijft het jaren mooi, maar door een ander product te gebruiken kunnen glazen er dof uit gaan zien. Met de hand afwassen is dus het veiligst, maar niet de enige manier om het mooi te houden.
• Antiaanbaklaag: Emaillen producten met een antiaanbaklaag nooit in de afwasmachine plaatsen, na verloop van tijd kan de antiaanbaklaag loslaten. Vervolgens zijn de pannen onbruikbaar. Een pan met antiaanbaklaag nooit op de allerhoogste temperaturen verwarmen, maar op matig vuur. Iedere antiaanbaklaag slijt, hoe duur en goed de pan ook is. Na verloop van tijd is deze aan vervanging toe. Vergelijk dit met de banden van een auto.