Wat moet ik weten voordat ik het emaille ga gebruiken?

• Zet emaillen keukengerei geen moment droog op de warmtebron of in de oven. Doe eerst iets erin en dan pas op de warmtebron zetten of in de oven. Liefst smeltend vet of boter even over de bodem verdelen. Droog koken brengt namelijk schade aan het glazuur en de bodem kan kromtrekken.
• Emaille op metaal is hard en sterk, maar zoals met ieder product, als u er te ruw mee om gaat kan het kapot. Zet een emaillen gebruiksvoorwerp dus nooit ruw neer of ergens tegenaan. Hierdoor kunt u stukjes emaille eraf stoten. Dit ziet er ‘brocante’ uit voor een decoratie model. Maar als u het gebruikt met als doel om eten te bereiden en u onderhoudt het vervolgens niet goed, kan het gaan roesten. Hierdoor kan er een gat ontstaan en in het ernstigste geval komen er giftige stoffen in uw voedsel.
• Geëmailleerde producten die aangebracht zijn op metaal nooit in de magnetron plaatsen! De straling wordt namelijk weerkaatst door het emaillen product waardoor de stralingszender oververhit raakt en/of er vonkenvorming in de magnetron plaatsvindt.
• Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden op open vuur en in de oven. Let erop dat producten die niet volledig uit metaal bestaan, zoals pannen met een kunststof handvat hiervan uitgesloten zijn omdat dit wegsmelt.
• Het eerste gebruik voor een pan of ovenschaal met antiaanbaklaag: Reinig het kookgereedschap zorgvuldig en spoel het af met kokend water. Droogmaken, gelijkmatig insmeren met olie en kort verwarmen.
• Kies de juiste pan bij de juiste warmtebron. Als u een andere warmtebron gebruikt dan gas, oven of open vuur, verdiep u er dan goed in welke pannen geschikt zijn. Vaak hebt u pannen met een dikke bodem nodig die de warmte langer vasthouden. Het gebruik van emaillen pannen met een dunne bodem zou dan zonde van de energie zijn.
• Het allerbeste is om alleen houten of kunststof spatels te gebruiken in de koekenpannen.
_______________________________________________________________________________

Wat moet ik weten voordat ik het emaille schoon ga maken?

• Gloeiend emaillen keukengerei even laten afkoelen voor u het afwast, afspoelt met koud water of op een koud aanrechtblad zet bijvoorbeeld.
• Was het emaille af met afwasmiddel en warm water en het glanst als een spiegel.
• Gebruik geen scherpe voorwerpen (zoals een mes) om etensresten eraf te krabben, hierdoor krijg je krassen op het emaille.
• Gebruik geen grof schuurmiddel of grove schuursponsje; hierdoor krijg je allemaal kleine krasjes waardoor de glanslaag verdwijnt.
• Aanslag van gas of vuur kan met een fijn schuurmiddel of fijn schuursponsje verwijderd worden.
• Etensresten of aangebrande resten dienen te worden losgeweekt. Doe, als dat niet helpt, een beetje water in de pan met een scheutje afwasmiddel of een beetje soda en laat dit even koken. Vervolgens kan het gemakkelijk met de afwasborstel schoongemaakt worden.
• Omdat het emaille voor een groot gedeelte met de hand wordt aangebracht zijn onafgewerkte randen daar een normaal gevolg van. Wanneer deze randen regelmatig in aanraking komen met water kunnen ze gaan roesten. Door het emaille regelmatig te reinigen en de randjes met een fijn schuursponsje schoon te maken en goed afgedroogd weg te zetten voorkomt u roestvorming.
• Geregeld schoonmaken en goed afgedroogd wegzetten is het behoud van emaille.
• Afwasmachine: Hierover zijn de meningen verdeeld. Vergelijk het met het plaatsen van glaswerk in de afwasmachine. Met een goed glansspoelmiddel of de juiste tabletten blijft het jaren mooi. Maar door een ander product te gebruiken kunnen glazen er dof uit gaan zien. Met de hand afwassen is dus het veiligst, maar niet de enige manier om het mooi te houden. Emaillen producten met een antiaanbaklaag nooit in de afwasmachine plaatsen, na verloop van tijd kan de antiaanbaklaag loslaten. Vervolgens zijn de pannen onbruikbaar.
• Kalkvlekken die zijn ontstaan op het emaille door kalkrijk water kunnen goed met azijnwater worden verwijderd.